duminică, 4 noiembrie 2012

Sfarsitul ireversibil al sistemului capitalist

   In ultimele doua saptamini, un numar mare de corporatii au anuntat profituri cu mut sub asteptari pentru a putea discuta de o eventuala refacere economica, iar al treilea trimestru al anului a fost chiar pentru aceste corporatii, un adevarat calvar economic. Care ar fi solutia potentiala, vazuta de aceste companii? Ce strategie le-a mai ramas de urmat sau care ar fi singura strategie a disperarii care le-a mai ramas pentru a sta intr-un echilibru fragil?
 
Solutia favorita a Wall Street-ului in aceste zile, este scoaterea in somaj a lucratorilor,care sa creasca productivitatea si chemarea lor la munca cind va fi nevoie, daca va mai fi nevoie. Wall Street-ul si marile corporatii gindesc altfel decit multi dintre noi cred. Ei vad ca o variabila cu mare risc este procesul retehnologizarii productiei, care ar costa enorm daca s-ar dorii achizitionarea noilor tehnologii de natura sa creasca productivitatea si sa duca la o scadere a preturilor la produse. Riscul vine de la imposibilitatea de a controla in mod direct piata si de a opri procesul de acumulare de capital si investitional in China si in Asia in general.

Marile corporatii nu mai pot fi sigure ca investitia in tehnologie le va aduce un prêt mai mic decit cel oferit de pietele de productie asiatice. Ce ar fi de facut? De ajustat variabila ramasa si anume forta de miunca, dupa cum le dicteaza interesele lor, lucratorii devenind practic niste numere pe care ei le pun pe tabla de joc functie de cum doresc, pentru a le derula afacerile. Acesti angajati sint chemati la lucru, pentru a marii cheltuielile companiei(prin salarii) intr-o anumita perioada si a crea imaginea unui profit scazut si evident o atitudine a celor de pe Wall Sreet, dupa care sint trimisi in somaj si companiile devin extreme de profitabile, ele vinzind din stoc, cu cheltuieli foarte mici din cauza lipsei de angajati, in afara celor de la depozite si deci stocul pe Wall Street se duce in sus si devine din ce in ce mai tentant pentru cei ce cred in “economia de piata”.

Acesta este spiritul actualei economii capitaliste si se va accentua exploatarea fortei de munca si nesiguranta zilei de miine, pentru aceasta clasa. De le 1 Septembrie, au fost anuntate mari taieri de locuri de munca de la corporatiile americane de prima mina. Numai in doua luni, aceste corporatii au anuntat ca vor pune in somaj peste 62.200 de lucratori in SUA, dupa cum anunta Bloomberg.

Sa vedem in continuare o scurta lista cu citeva nume sonore de companii multinationale care vor aduce somajul la cote si mai alarmante in SUA.

Dow Chemical, uriasa companie americana de produse chimice, a anuntat ca va inchide cel putin 20 de fabrici si vor da afara peste 2.400 de lucratori.

Colgate- Palmolive, a anuntat ca in luna Noiembrie va elimina peste 2.300 de pozitii in fabricile din SUA ale companiei.

DuPont va arunca in somaj peste 1.500 de locuri de munca.

Ford a anuntat ca va trimite in somaj peste 6.200 de lucratori si va reduce productia in Europa cu peste 18%, ceea ce va afecta major unele tari din Europa, cum ar fi Romania.

Hewlett Packard a anuntat concedierea a peste 29.000 de angajati.

Producatorul de chip-uri AMD, va renunta pina in Decembrie la 15% din intreg personalul.

Sony, marea companie japoneza isi va reduce personalul din SUA cu peste 2.000 de muncitori.

Producatorul de aparatura electronica Sharp, a anuntat intrarea in faliment si astfel peste 120000 de angajati vor fi someri.

Producatorul de motoare Cummins Inc.,  a anuntat ca va reduce forta de munca din fabricile companiei din SUA, cu peste 1.500 de locuri de munca pina la finalul anului.

Marea firma Applied Materials, a anuntat deja reducerea pentru aceasta luna a fortei sale de munca cu 1.300 de pozitii.

Binecunoscuta companie Zynga, producatoaare de jocuri video pentru Facebook, va reduce personalul cu peste 5% in acest an.

Lattice Semiconductor si-a planificat ca in urmatoarele doua luni sa elimine 13% din locurile de munca.

Siemens AG, va scoate in somaj peste 10.000 de angajati in acest an.

Alcatel- Lucent va elimina 10.000 de pozitii ale lucratorilor din fabricile lor din SUA.

Marele gigant bancar, UBS, macinat de fraude si coruptie, va elimina peste 5.000 de locuri de munca.

Trebuie sa avem in vedere ca acestea sint numai o minuscula bucatica a virfului iceberg-ului.
Lucrurile vor sta cu mult mai rau decit arata aceste cifre, cu siguranta. Si atunci, vine intrebarea fireasca: vor deveni din ce in ce mai multi americani dependenti de guvernul lor si cu mina intinsa spre guvern pentru supravietuire?

Cu siguranta ca numarul lor va creste exponential iar guvernul nu va avea cum sa suporte o asemenea povara.

Dar ce fel de capitalism este acesta, in care companiile private trimit din ce in ce mai multi angajati de-ai lor sa tina mina intinsa pentru ajutor la guvern? Cum se manifesta piata libera concurentiala din moment ce toate sperantele americanilor stau in guvern si nu mai vad decit acolo rezolvarea. In acest moment se inregistreaza cel mai mare numar de americani din toate timpurile, a caror existenta depinde de guvern. Asa da capitalism ! Mai poate fi vorba de o strategie coerenta de iesire din aceasta situatie? Daca ar exista, ar aplica-o chiar din acest moment, dar stiu si liderii acestui sistem putrezit capitalist ca numai minciuna ii mai poate tine intr-un echilibru fragil o perioada, pentru a fura si ce a mai ramas.

Americanilor si vesticilor in general li se spune ca sint in mijlocul perioadei de refacere economica, dar atunci , de ce numarul americanilor care solicita cartele de mincare de la guvern este in crestere considerabila?

Dar ceea ce cred si vad zilnic, ca este un adevarat cataclism, este faptul ca americanii si vesticii in general si-au pierdut speranta in acest sistem capitalist, iar o noua criza majora care este la orizont , va schimba mult mentalitatea lor vis a vis de sistemul politic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu